15 aug. 2011

Benämn det för vad det är

Varför kan man inte bara benämna folk efter vad de är? För visst, det finns en liten djungel av folk som varken vill bli kallade "han" eller "hon" utan hönor, men de är i minoritet. Senast jag kollade levde vi i en demokrati, där majoriteten bestämmer och minoriteten borde skaffa sig/ta itu med några riktiga problem i stället för att gå omkring och tjafsa om idiotiska petitesser och hitta på onödiga pronomen.

Och oavsett, vad är det som gör saker bättre genom att använda fel ändelse för fel kön?
En kvinna är inte "konstnär", "författare", "skådespelare" eller "sångare". Hon är konstnärinna, författarinna, skådespelerska eller sångerska. Varför? För att de är kvinnor.

På samma sätt tycker jag inte att en man är en "sjuksköterska" eller en "dagisfröken". Varför? För att de är män. Varför inte använda "sjukbroder" i stället för "sjuksyster" och "sjukskötare" och "dagismagister" (förkortas lämpligast till "dagismajje")?

Vad är det som är så hemskt med att benämna folk för vad de är? De flesta skäms inte över sitt kön. De som gör det får väl kalla sig "konstmänniska", "författarmänniska", "sjukmänniska" och så vidare om de vill.

Jag blir så trött på människor.
I övrigt håller jag med Backman om vad han skrivit om hittepåordet "förskolepedagog". Lika töntigt som "sanitetstekniker".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar