22 feb. 2010

Lajvmanifestet; Lek i skogen

Eftersom lajv har blivit för pretto och manifest generellt sett är jävligt pretto så tänker jag härmed skriva ett lajvmanifest, paradoxalt nog som en motaktion med det pretentiösa.
Jag presenterar härmed:

Lajvmanifestet; Lek i skogen

Lajv har gått från att vara ett stort ungdomsfenomen till en liten pretentiös klubb för "interaktiv teater i historisk miljö". Utrustningskraven har skjutit i höjden och alltför många ser snett på utrustning som inte är perfekt skapad eller köpt för dyra pengar. Det är nu inte ovanligt att det krävs att kunna en smärre bok utantill samt att tala ett påhittat språk för att kunna vara med på ett lajv. Någonstans känner vi att glädjen har gått förlorad. Lajv kostar mer än det smakar - och det tycker vi är fel.

Vi vill

  1. Motarbeta elitism och sänka klädkraven för att locka fler till och tillbaka till hobbyn!
    Vad spelar det för roll om skjortan är maskinsydd av bomullstyg och magikerns mantel är av syntet med tryckta guldstjärnor? Om någon vill sy sina historiska kläder för hand efter bockstensmannens outfit, låt dem göra det, men gör det inte till ett krav.
  2. Ta bort blankvapen på lajv!
    I seriositetens namn har blankvapen blivit alltmer vanliga på lajv. Dessa kräver att bäraren har en grundkunskap i hur de används och en noggrann planering för att utföra minsta lilla skärmytsling. Lajv är till för att man skall kunna ta en roll och spela något man inte är - alltså skall man inte behöva vara en svärdskämpe för att spela en.
  3. Återinföra silvertejpen!
    Ett boffersvärd behöver inte vara snyggt. Det är en symbol för ett svärd, ingenting annat. Alltså borde det inte vara krav på att symbolen i fråga skall vara inköpt för hundratals kronor, utan det borde gå precis lika bra att göra dem själv. Att göra ett svärd i latex och liggunderlag är inte svårt, men har man varken tid eller kunskap borde det gå precis lika bra med silvertejp.
  4. Låta folk spela vad de vill!
    Det fina med lajv är att man kan få vara något man inte är. Den blyge tönten kan bli en stor, stygg orch - den mulliga bruden kan spela alv om hon vill. Man skall inte behöva vara rik för att kunna spela krigare och glasögon skall inte vara ett hinder för att spela vad man vill.
  5. Sjunga av hjärtats lust!
    Av någon anledning är några låtar okej och några inte. För en nybörjare är det fullständigt omöjligt att veta exakt vad som är accepterat. Låt folk sjunga vad de vill - Nordman, Maria går på vägen, Ekorren satt i granen - så länge texten passar in okej så bidrar sång alltid till stämning!
  6. Återinföra tältlägret!
    Hade vi inte minst lika roligt när värdshuset var i ett militärtält uppsmällt i en glänta? Det skall inte behövas ett område med en medeltidsby för att arrangera ett lajv. Återinför tältlägren och tältbyarna så att fler får möjlighet att arrangera utan att behöva hyra områden som redan använts till sjuhundra lajv. För i ärlighetens namn, hur roligt är det att alltid åka till samma by som hux flux ligger i olika världar varenda gång?
  7. Minska ned bakgrunderna!
    För att kunna åka på ett lajv skall man inte behöva kunna utantill en gudasaga som infattar sju olika entiteter, samt landets historia på 40 sidor och 30 sidor om landets socialstruktur därtill. Det räcker att veta vem du är, vilka dina vänner är, var du kommer ifrån och var du befinner dig.
  8. Låta alver tala engelska om de vill!
    Numera är det ofta förbjudet för alverna att tala engelska för att markera att de är från en annan kultur än gemene man på lajvet - något som var standard förr. I stället skall man lära sig ett helt låtsasspråk utantill för att ens släppas in i en alvgrupp. Detta är vansinne! Inte ens sjukt överbetalda skådespelare behöver lära sig så mycket inför en storfilmsroll. Låt folk prata vad de vill.
  9. Återuppta High Fantasy!
    Det anses ofta fint med ett lajv där man inte ser mer än skymten av en alv ute i skogen och kanske hör en vätte avlägset under ett fyra dagar långt lajv. Vi vill ha mer fantasy! Ge oss troll i värdshuset och tomtar på loftet! Skilj på fantasy och historiska lajv!
  10. Öka mångfalden!
    Och till sist; Alla sorter måste få finnas. Arrangera low fantasy. Arrangera historiska lajv. Arrangera lajv i byar och små konstiga kulturlajv och bofferlajv. Arrangera kampanjer och fristående. Arrangera lajv i tältläger och slott. Ställ krav på vissa och färre krav på andra, men öka mångfalden! Var inte rädd! Ge lajvarna valmöjligheter! Bjud in nybörjarna och smäll upp militärtälten. Gå i din snygga handtovade tunika och spela mot ynglingen i mantel gjord av militärfiltar från ÖoB utan eftertanke.
    Lev och låt leka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar