1 feb. 2010

Frihet

Många talar om frihet som om det vore något positivt, att valfrihet är något fint och bra i varje konsumentsamhälle. Jag själv anser att valfrihet också är en enorm stressfaktor. Bara en sådan sak som att välja en glass eller en dricka. Piggelin var en sorts glass. Fanta var en sorts dricka. Nu finns Fanta i en uppsjö av smaker som gör att man står framför kyldisken ett bra tag och väger från ena foten till den andra. Vilken skall jag ta? Vilken skall jag välja? Är jag sugen på den smaken, eller den där och vad smakar den som kom alldeles nyss?
Men frihet i allmänhet då? Frihet innebär bara möjligheten att göra sina egna misstag och ta konsekvenserna för dem. Det är allt den här friheten vi talar så stort och fint om är, i alla fall i vårt samhälle.
Så länge man måste ta konsekvenserna av sitt handlande, vilket man alltid måste räkna med att göra, så existerar ingen frihet.

"Freedom is just another word for nothing left to lose."

- Janis Joplin

Så sjöng Janis Joplin på skivan Pearl som släpptes ett år efter hennes död. Jag antar att det betyder att hon var fri då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar