15 dec. 2009

Alla kan vara Lucia

På folkhögskolor hamnar folk som av någon anledning inte pluggat på det vanliga sättet. Många av dem har misslyckats på grund av omogenhet, emotionella problem eller för att de helt enkelt är dumma i huvudet. Ett stort problem med skolan i Sverige av i dag är att den i sitt sökande efter jämlikhet och rättvisa lotsar in barn och sedermera ungdomar i en falsk verklighetsbild där alla alltid kan vara vinnare. Där alla alltid kan vara Lucia och ingen måste vara tärna.
Således lär sig barnen redan från början att man inte måste jobba för något och att man inte kan förlora. Alla är lika mycket värda! Alla är precis lika bra! Alla är speciella!

Ser ni hur det rimmar illa?

På folkhögskolan där jag går så fortsätter denna lilla lögn, denna perfekta av världar som inte förbereder människan för den Riktiga världen ett jävla dugg.
Exempel; I höstas hade man en fototävling på skolan. Självklart klassvis. Alla skulle fluffa omkring i Kalmar och ta kort på olika teman i stil med "Glädje" "Nussegull" och "Frihet" och andra numera meningslösa plattityder. Sedan hölls i någon slags "galaföreställning" där de vinnande bidragen i varje kategori presenterades. Gissa vad? Alla klasser vann så klart var sin kategori. Alla blev så klart Lucia. Väldigt verklighetstroget.

Hur tänker de egentligen? Skall de förbereda vilsekomna vuxna för en verklighet de aldrig blev förberedda för i den vanliga skolan? Nej, uppenbarligen inte. I stället skall de skapa någon slags liten gullig utopi där den som arbetar hårt inte uppnår ett skit mer än den som högaktningsfullt struntar i alltihop. En värld där alla är lika mycket värda - geni som idiot.

Jag pluggar nu som fan, ägnar tid och intresse och pengar åt mina studier. Jag lämnar in mina uppgifter och är vaken och aktiv på lektionerna. Jag försöker att passa tider och vara allt som allt En Duktig Elev. I slutet av året får jag lik förbannat precis samma utlåtande som bänkgrannen vilken kom för sent på alla lektioner den över huvud taget dök upp till, som lämnade in halvhaffsiga arbeten, sov på lektionerna och tror att Växthuseffekten handlar om marujianaodling. Jippie. Rättvisa!!

Idioti.

3 kommentarer:

  1. Jobbig skola. Jag instämmer i att det är så FHSK verkar fungera i allmänhet. Om borgarna påstår att vi har en flumskola, skulle de få en hjärtattack om de såg en folkhögskola - anledning nog att få dem dit, i och för sig.

    Men de vet inte att dessa skolor finns. Jag antar att de har blockerat dem från sina medvetanden, vetskapen skulle helt enkelt vara för jobbig.

    Kanske de har något att tillföra i strävan efter verklighetsignorans?

    SvaraRadera
  2. Vilken chock det blir för de stackars små förvirrade vuxna om de kommer ut och märker att de inte får vara lucia längre.

    SvaraRadera
  3. Det må vara så att man självklart får ut mer av att anstränga sig och lyckas bättre än de som sitter och såsar när det väl kommer till verkliga livet som Thynhammar påpekade på ansiktsboken. DÄREMOT så vill man fanimig ha bevis på att man är bättre än andra som en sporre till att bli mer överlägsen samt ha bevis på det. En kategori för varje sak? Kul de har som blir lurade när de tror att det finns ett tröstjobb när de inte blir anställda efter en anställningsintervju. *fnyser*

    SvaraRadera