20 nov. 2009

Välkommen till 1984 (eller var det 1940?)

Välkommen till 1984. Om du vill ha en identitetshandling här så måste du ha en giltig identitetshandling, eller en nära släkting tillgänglig, ett arbete sedan ett halvår tillbaka eller en sambo sedan sex månader. Du vägs och fotograferas på plats. Betalning sker innan besök.

Om du vill ha ett arbete så måste du gå till Arbetsförmedlingen. Det är en institution till för att förmedla arbetare till arbetsmarknaden, så egentligen borde den heta Arbetarförmedlingen. Den är också till för att förnedra dig genom att skicka dig på meningslösa och menlösa kurser som du inte vill gå och/eller som du redan har gått där du lär dig viktiga och meningsfulla saker som att skriva ett CV (vilket självklart inte en tänkande människa klarar av själv) och lyssna på positivitets-coatcher som inhyrda för 30 000 per föreläsning hurtigt talar om att Jobb Finns Överallt samma vecka som du inser att du sökt femhundra jobb utan resultat. Inte för att du skrivit ett dåligt CV, utan för att det är ont om jobb och du har fel utbildning eller ingen alls.

Om du inte får något arbete skickas du på praktik. Praktik fungerar som så att företag kan få gratis arbetskraft som försäkringskassan betalar. Tro då för all del att du inte får några pengar du kan leva på, för standard är under tio kronor i timmen, så du måste fortfarande gå till socialen, buga, skrapa och bocka samt arbeta heltid. På socialen måste du dessutom vända ut och in på hela ditt liv och gudarna förbjude att du skulle ha levt i enlighet med dina tidigare tillgångar, för du borde ha sparat, för du borde ha vetat, för du borde ha en siares förmåga och kunna se in i framtiden. Förvänta dig alltid det värsta.

Om du vill köra bil får du vara redo på att först betala en kurs som du skall gå med den person du skall övningsköra med och som redan har körkort och sedan punga ut rigorösa summor för alla resterande moment. När du sedan kör med bilen löper du risk att fotograferas var du än rör dig på vägarna och ibland måste du betala tull.

Om du vill ta ut pengar kommer du att filmas. Om du vill gå i en affär kommer du att filmas.

Om du blir sjuk så kan du bli sjukskriven av en läkare förutsatt att han förstår ditt språk. När du sedan varit sjukskriven någon månad eller två så kan försäkringskassan säga att du inte alls borde vara sjukskriven och då blir du återbetalningsskyldig, läkaren i fråga får givetvis ändå betalt.

Om du är så sjuk att du varken kan stå eller sitta tycker försäkringskassan att du i stället skall ligga ned och arbeta.

Om du skriver någonting via SMS, mail eller internet i allmänhet så kan det lagras, undersökas och användas emot dig.

Om du inte är frisk är du arbetsskygg.
Om du inte har utbildning är du arbetsskygg.
Om du inte har ett arbete har du ingen social status.
Arbeit macht frei!
Arbeit macht frei!
Arbeit macht frei!

1984? Det kanske var 1940 jag tänkte på.

2 kommentarer:

  1. Japp. Sån är världen, det är bara gilla läget, fly till skogen eller bli politiker och försöka motverka det. Och om du blir politiker kan du vänta dig att få specialbuggad telefon (mer än vanligt alltså) samt journalister i byrålådan.

    SvaraRadera
  2. Alternativet revolutionär finns också, fast det är visserligen bara en annan sorts politiker. En annan variant är att BLI jobbcoach, för då får du som sagt massor med konsultpengar per gig och behöver bara jobba 2-3 gånger per månad, och allt du behöver göra är att skådespela fram en förutsägbar och frikyrklig hurtighet, och häva ur dig floskler.

    SvaraRadera